Sigarenpeuken verzamelen

ome toon verzamelt sigarenpeuken www.ikzegniets.nlIk ben op zoek gegaan naar een verzamelhobby die niet duur was, maar die op termijn geld op zou leveren. Uiteindelijk werd het sigarenpeuken verzamelen. Ik ben nu in het bezit van de meest uitgebreide collectie sigarenpeuken die in Nederland te vinden is. Het opzetten van een sigarenpeukenverzameling is niet duur. Je hoefde ze alleen maar op te rapen. Dus als ik een belangrijk persoon met een sigaar zag, dan volgde ik hem tot hij zijn peuk weggooide. Dan had ik weer een mooi stuk voor mijn verzameling.

In het begin stel je niet veel eisen aan een peuk, maar later kom je er toch toe om een verzamelpeuk te definiëren. De waarde van een peuk wordt bepaald door de volgende factoren en eisen:

  • Een goede verzamelpeuk is 1,5 tot 2,5 cm lang.
  • De aroma moet nog aanwezig zijn.
  • De eigenaar moet een bekend persoon zijn.
  • Hoe ouder, hoe waardevoller.
  • De zeldzaamheid.

Een exclusieve bolknak uit Cuba ten tijde van de grote crisis van de jaren 30 is natuurlijk meer waard dan een sigaartje van Willem II waarmee de Nederlands arbeidersklasse is grootgebracht.

Mijn verzameling bestaat uit peuken van 1,5 tot 2 cm. Als ik een langere peuk vond dan rookte ik hem zelf even tot de ideale lengte was bereikt. Als ik op sigarenpeuken jacht was had ik dan ook altijd een schuifmaat bij me. Je ontwikkelt een soort zesde zintuig voor het vinden van niet volledig opgerookte peuken. Als een peuk vond die niet aan de definitie van de verzamelpeuk voldeed maar nog goed te roken was, dan had ik een meevaller. Dan rookte ik hem zelf op. Door de jaren heen heeft mij de aardig wat geld bespaard, want roken is duur. Altijd al geweest.

De meest bijzondere peuken die ik heb zijn van rond de eeuwwisseling. Dit is mijn dierbaarste peuk. Hij is van Churchill uit 1929. Churchill was een liefhebber van Hollandse sigaren. Deze peuk betreft een Cubaanse bolknak van King Size formaat. Van Churchill is bekend dat hij een genotsro­ker was. Maar als we deze peuk bekijken, dan blijkt dat hij deze sigaar als een waanzinnige opgerookt heeft. Erg vreemd voor een liefhebber. Deze sigaar moet gerookt hebben als een schoorsteen. En wat misschien wel het meest bijzonder is, is het feit dat de latere oorlogsheld de sigaar uitgemaakt heeft op het gastentoilet van Buckingham Pallace. Dat verwacht je niet van zulke grote mensen. Een oplettende butler die merkte, dat hij de WC niet doorgetrokken had, heeft hem uit de pot gevist, zodat deze peuk bewaard kon blijven voor het nageslacht. Via het Waterlooplein is hij in het verzamelcircuit terecht gekomen. Het sigarenbandje echter, is in de loop der tijden zoekgeraakt. Jammer. Ik heb uit eerbied voor de grote staatsman, deze toch wel zeer bijzondere peuk, geplaatst in een luchtdichte vitrine, waarin hij in een authentieke closetpot uit die tijd tentoon wordt gesteld.