Lief zijn voor je darmen

giulia enders ikzegniets.nl

Onze darmen: “Een mooie voedselmachine”

De wetenschap krijgt steeds nieuwe inzichten over het functioneren van het menselijk lichaam. Deze keer onze darmen.

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Met andere woorden: wij moeten lief zijn voor onze darmen.

Wees lief voor je darmen

Hoe kun je lief zijn voor je darmen? Het principe is heel eenvoudig. Gewoon luisteren naar je lichaam! Maar dat is nou net iets waar wij tegenwoordig helemaal niet zo goed in zijn. Je stopt er aan de boven kant iets in, maar wat er onderweg mee gebeurt, daar zijn we niet mee bezig. Als het maar lekker is. En wat er tenslotte uitkomt … daar willen we helemaal niets mee te maken hebben! Zonde. Want wees eerlijk als je net de wc-pot hebt volgespoten vanwege de diarree, dan weet je niet lief bent geweest voor je darmen. Zulke gebeurtenissen moeten je toch echt eens aan het nadenken zeggen of het wel allemaal zo gezond wat je er aan de bovenkant hebt ingestopt. Met andere woorden: Kijk eens wat vaker in je eigen toiletpot, die bevat informatie waar je iets mee moet doen. Die moet je terugkoppelen. Tijd voor een andere kijk op onze drollen.

Het drollenboek

Lief zijn voor je darmen begint met een werkboek. Liefkozend ook wel het “drollenboek genoemd”. Misschien heb je even moeite om aan het idee te wennen, maar uiteindelijk moet naar je drollen leren kijken. Eerst moet je weten hoe een ideale drol er uit zou moeten zien. De vast referentie waar je naar toe moet werken: een ideale drol heeft de vorm van een sigaar met een zodanige stevige samenstelling dat het niet nodig is om je kont af te vegen. Klinkt mooi, maar probeer die maar eens te maken! Dat wordt een lange weg van experimenteren met wat je eet en hoe je het klaar maak. Drollen wijzen je de weg!

Aansluitend op de rage van gezondheid-apps bestaat ook hiervan een app “Lief zijn voor je darmen”. Deze app is een digitaal werkboek en is verkrijgbaar voor Android en IOS.
Als je hebt gepoept maak je met je mobieltje een foto en geeft bij hierbij zaken op zoals: Wat heb je gegeten, had je last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, stress, maagklachten enz. Door op deze wijze steeds je grote boodschap terug te koppelen aan hetgeen je gegeten hebt ontdek je het effect van voedsel op jouw darmen. Door met je dieet hiermee rekening te houden zal je merken dat je je steeds beter gaat voelen.

Voor een optimaal resultaat: delen met anderen

Heb je moeite met de discipline om iedere dag aan je werkboek te werken en wil je de motivatie en ondersteuning van anderen hebben, dan kun je je aansluiten bij een internet-community. Zo’n community bestaat uit mensen die met hetzelfde bezig zijn als jij. Geen schaamte, want koning, keizer, admiraal, poepen doen we allemaal, nietwaar? Leden fungeren als “personal trainer” en door middel van forums staan ze je bij met raad en daad. Omdat wedstrijd en competitie mensen tot grotere daden brengen hebben ze “de drol van de maand” geïntroduceerd. Dit is een wedstrijd, waarbij iedereen zijn foto van zijn beste drol van afgelopen maand kan uploaden met het bijbehorende voedingsoverzicht waarmee de drol  tot  stand is gebracht. Omdat een goede drol in de keuken begint is er een kookrubriek met heerlijke gerechten. Het je zelf gerechten die tot voorspelbare drollen leiden dan kun je ze  in de kookrubriek plaatsen waarbij leden met likes en reviews kunnen reageren.

Waar moet je op letten om een goede foto te maken?

Voordat je met het werkboek aan de gang ga kun je het beste een middagje uittrekken om het fotograferen onder de knie te krijgen. Om te kunnen vergelijken moet de foto steeds onder dezelfde omstandigheden worden genomen. Zorg voor een toilet met een goede verlichting en gebruik een vlakspoeler als closetpot. Heb je een diepspoeler dan krijg je ze niet mooi op de foto. Pas op voor schaduw-effecten en let er op: eerst foto maken en dan pas afvegen. Een goede gezondheid toegewenst!